Sådan bygger du et smukt havebed

Et havebed er en essentiel del af haven, og der er mange måder, du kan bygge et smukt havebed på. Herunder følger en række gode råd, som du kan følge, hvis du vil opføre dit helt eget havebed i haven, hvor der kan gro smukke planter og blomster.

Vælg den rigtige stil

Der er mange måder, du kan bygge et havebed på, men fælles for dem er, at de skaber de perfekte forudsætninger for, at blomster, planter, grøntsager eller små buske kan gro. Du bør derfor starte med at overveje, hvad du vil plante i dit nye havebed.

Når du har fundet ud af, hvad du vil plante i dit havebed, skal du overveje, hvilken stil havebedet skal være. Du kan eksempelvis bruge kantblokke til at bygge kanterne på havebedet, hvis det gerne må fremstå lidt moderne.

Du kan også vælge at bygge bedet som et højbed med trækanter. Der er mange muligheder, men du bør vælge den mulighed, som egner sig bedste til lige netop dit hus og din stil. Havebedet er en forlængelse af boligen, og den tilfører stemning til haven.

Lav en sti omkring havebedet

Når du har besluttet dig for, hvilken stil dit havebed skal være i, kan du med fordel gå i gang med at overveje, om der skal være en lille sti omkring havebedet. Det kan være praktisk, hvis der er tale om et højbed med eksempelvis grøntsager, men det er ikke obligatorisk.

Stien kan dog være med til at tilføre noget stemning til haven. Den kan fungere som en lille guide til, hvordan man nemmest kommer rundt – eller tage gæsterne med på tur, så de nemt kan finde vej. Du kan eventuelt bygge stien med små pigsten, som skaber en hyggelig og nærmest eksotisk atmosfære.

Sørg for at forbedre jorden

Hvis du vil have de bedste forudsætninger for at lykkes med dit nye bed, er det en god idé at forbedre jorden, så du er sikker på, at både planter og blomster vil trives. Det kan ved at undersøge, om jorden er sandet eller leret.

Finder du ud af, at jorden er meget leret, vil det være en god idé at tilføre sand til jorden. Du skal dog ikke bruge hvilken som helst sand, men udelukkende sand, som egner sig til formålet. Er jorden meget sandet, skal du tilføre kompost, som indeholder humus, hvilket giver jorden mere næring, så den er sundere og mere leret.